AKTUALNO


Na tej stani se nahajajo članki, nasveti in ostale povezave do aktualnih tematik v zvezi z upravljanjem, obratovanjem in vzdrževanjem stavb.

Povezani članki

Stroški praznega stanovanja v večstanovanjski stavbi

Lastnina, predvsem nepremičnina, nujno pomeni tudi obveznost in odgovornost. To pa velja tudi, če je nepremičnina prazna, torej če v njej nihče ne živi.

Opravljanje dovoljene dejavnosti v stanovanju

Zaradi novih tehnologij, ki so poenostavile poslovanje pri številnih dejavnostih, državnega spodbujanja podjetništva in samozaposlovanja ter gospodarske krize se več ljudi odloča za izvajanje poslovne dejavnosti v stanovanju.

Upravniki in odnosi med sosedi

Vsi, ki živimo v večstanovanjski stavbi, smo hote ali nehote v razmerjih z drugimi solastniki, s sosedi in tudi z upravnikom stavbe. Kot stanovalci smo zavezani sprejeti pravila življenja v skupnosti, ki si je skoraj nikoli ne moremo izbirati sami.

Vloga upravnikov stavb pri delitvi stroškov ogrevanja

Delitev oziroma obračun stroškov ogrevanja na podlagi delilnikov je za upravnike večstanovanjskih in poslovnih stavb v zadnjem obdobju eden večjih problemov, hkrati pa zahteva tudi veliko dodatnega dela in stroškov, ki niso upoštevani v osnovni ceni upravljanja.

Kakovostno upravljanje večstanovanjskih stavb

Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica za poslovanje z nepremičninami je priravila brošuro z informacijami in napotki za učinkovito sodelovanje z vašim upravnikom.

Ogrevanje

Delilnik toplotne energije

Delilnik je elektronska naprava namenjena razdelitvi porabljene toplote v večstanovanjskih stavbah s centralnim ogrevanjem, kjer drugačno merjenje ni možno.

Nasveti za zmanjšanje porabe toplote

Ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Zmanjšamo ga lahko s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 20 in 22°C, v spalnici pa med 16 in 18°C. Vsaka stopinja nad 20°C poveča porabo energije za 6%, zato je vložek v termostatske naprave več kot upravičen. V slovenskih domovih se temperatura v času bivanja najpogosteje giblje okoli 21°C, tretjina že ima na vseh svojih radiatorjih nameščene termostatske ventile.

Prezračevanje stanovanj

Energijsko najbolj učinkovito je kratkotrajno zračenje na prepih, izogibajmo se dolgotrajnemu zračenju pri priprtih oknih. Smerne vrednosti za normirano notranjo temperaturo, so navedene po DIN 4701.

Zavarovanje

Zavarovalnica Triglav

Objavljamo splošne pogoje za požarno zavarovanje in zavarovanje splošne odgovornosti.

Adriatic Slovenica

Objavljamo splošne pogoje za požarno zavarovanje.